Terviseuudised | Tervist24

HOIDU MÜRGISEST SINIHAPPEST! Mida teha, et kirsikivid poleks ohtlikud?

Toimetas Sirje Maasikamäe 15.08.2018, 12:21

Paari kirsikivi söömine pole ohtlik, kuid kui teha kirsikompotti valesti, võib kompotti hakata imenduma mürgine sinihape.

Kõigi luuviljaliste seemned sisaldavad amügladiini, nagu aprikoosi-, virsiku-, kirsi- ja ploomikivide tuumad; vähem õuna- ja toomingaseemned, pihlakamarjad, linaseemned ja loorberilehed, kirjutab portaal Kodus.ee Amügdaliin kuivalt ei ole mürgine, kuid vees vabaneb sellest väga mürgine sinihape.

  • Paari kirsi- või ploomiseemne söömine ei ohusta veel kedagi, kuid 100 ploomituuma söömine võib olla juba surmav. Sellepärast ei või puuviljade kivide seest seemneid toorelt, ilma kuumutamata süüa.
  • Kuna sinihape lendub, siis luuviljalistest kompotti valmistades tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.
  • Kui kividega ploomidele ja kirssidele valada peale lihtsalt kuuma siirupit, siis amügdaliin ei lagune: sinihape ei lendu, vaid imendub aeglaselt kompotisse ja võib söömisel põhjustada mürgitust.
  • Kõige ohutum on enne luuviljalistest moosi keetmist kivid välja võtta.

Tasumiseks helistage

Kõne tuleb teha 60 sekundi jooksul.
Hind: 3,00 €, Teenustasu 0,32 €
Kokku: 3,32 €

Maksumus lisatakse telefoniarvele või arvestatakse maha kõnekaardi ettemaksu jäägist.

Tasumiseks kinnita ost

Kinnitan ostu: 3,32 €

Maksumus lisatakse telefoniarvele või arvestatakse maha kõnekaardi ettemaksu jäägist.

Ost ebaõnnestus
Proovi uuesti

Päevapilet ostetud